Łyk ciepła i inspiracji
Mało co potraf sprawić taką przyjemność jak ciepły i rozgrzewający napój w jesienne lub zimowe popołudnie. Bierzesz łyk i czujesz równocześnie słodycz, mrowienie na języku i cudowny aromat wielu pięknych wspomnień. Aż chce się uśmiechnąć prawda? Dla tych, dla których zwykła herbata z cytrynką to za mało lub dla poszukujących inspiracji na dzisiejszy dzień – wybór rozgrzewających napojów. Odporność i doskonałe samopoczucie. Te napoje nie tylko pozwolą przetrwać zimowe mrozy, ale również za sprawą korzennych aromatów wprowadzą Cię w magiczny, zimowy nastrój. Nie tylko klasyczna z cytrynką.
Z KARDAMONEM I IMBIREM
2 szklanki wrzątku
3-4 plasterki kłącza świeżego imbiru
1 -2 sztuki kwiatu hibiskusa
2 plastry pomarańczy ekologicznej (lub cytryny)
3 goździki
garść suszonych malin
lukrecja lub kilka ziaren rozgniecionego kardamonu
wedle uznania miód
Zalać wrzątkiem hibiskusa. Dodać pozostałe składniki i posłodzić wedle potrzeby i uznania. W wersji napotnej można dodać też łyżkę suszonego kwiatu lipy.
MIESZANKA KTÓRA WYSTARCZY NA DŁUŻEJ
100 g czarnej herbaty liściastej, najlepiej liściastej i dobrej jakości
3 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżeczka goździków
3 łyżeczki wysuszonej skórki pomarańczowej
2 łyżeczki wysuszonego imbiru
2 łyżki suszonej czarnej porzeczki
kilka małych kawałków kory cynamonowej
Pomarańczę wyszorować i sparzyć. Najlepiej kupić pomarańcze niewoskowane. Skórkę zdjąć i oczyścić z jej białej części. Pokroić w drobną kostkę. Imbir obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wysuszyć w suchym i ciepłym miejscu na i pod papierem – czasem przemieszać i pilnować, żeby się nie sklejały. Cynamon i goździki lekko potłuc w moździerzu. Herbatę wymieszać z wysuszoną skórką pomarańczową, imbirem, porzeczką i korzeniami. Przełożyć do słoika lub puszki ze szczelną pokrywką. Herbata jest gotowa do parzenia po kilku dniach od zamknięcia.
Wiele z nas ma w kuchni składniki, które znakomicie nas rozgrzeją w połączeniu z herbatą,a których na co dzień do napojów nie wykorzystujemy:
ZE ŚWIEŻYM ROZMARYNEM
kubek zaparzonej czarnej herbaty
gałązka rozmarynu
szczypta czerwonego pieprzu
pół plasterka grejpfruta i cytryny
3 łyżki syropu malinowego
3 suszone albo mrożone maliny (jeśli mamy)
Herbatę zaparzyć, wrzucić gałązkę rozmarynu i zostawić na kilka minut (tylko nie za długo, żeby nie wystygła za bardzo), potem dodajemy rozgnieciony w moździerzu pieprz. Dodać grejpfruta i cytrynę, sok malinowy i maliny. Herbatę można dosłodzić miodem wedle uznania, lub dodać nieco więcej syropu malinowego. Smakuje doskonale, wygląda jeszcze lepiej.
KLASYCZNA
filiżanka lub kubek ulubionej herbaty
szczypta imbiru suszonego albo kilka cienkich plasterków świeżego
2 łyżeczki miodu
plasterek cytryny
Propozycja przyprawienia zaparzonej już herbaty. Miód, cytrynka i imbir = zdrowie i przyjemność.
JABŁKO I CYNAMON
15-20 g czarnej herbaty liściastej lub 2-3 torebki dobrej herbaty ekspresowej
1 l wrzącej wody
8 kawałków suszonego jabłka
2 laski cynamonu
2 plastry pomarańczy, można przekroić je na pół
4 goździki
2-3 łyżki miodu
szczypta cynamonu mielonego
Herbatę zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy suszone jabłka, kawałki pomarańczy, goździki oraz oba rodzaje cynamonu. Odstawiamy do zaparzenia na ok. 3-4 min. W razie potrzeby odcedzamy fusy, albo zaparzamy w specjalnym dzbanku z odcedzaczem. Dosładzamy do smaku miodem.
I COŚ DLA MEGA – ŁASUCHÓW
100g czekolady mlecznej
50g czekolady gorzkiej
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki śmietanki
papryka chilli
cynamon
Sposób przygotowania:
Mleko, śmietankę, połamaną czekoladę podgrzewamy w rondelku do momentu rozpuszczenia czekolady, przyprawiamy chili i cynamonem do smaku.
Magdalena Tatar
Uwielbiam! Robię takie herbatki z suszu owocowego (aronia, dzika róża) i dodaję przyprawy korzenne. 🙂
O – o dzikiej róży nie pomyślałam, a mam własną konfiturke.
UWIELBIAM! <3
My też 🙂
My również 🙂
Ale super! Dzięki za inspirację na zimowe napoje. Nie ma nic lepszego niż kocyk, książka i coś pysznego do picia w zimne wieczory.
Fajne wersje 🙂 Ja piję czarna herbatę z imbirem bez dodatków. Czasem pozwalam sobie na dodatek miodu lub soku z żurawiny.