Przez żołądek do… szczęścia! Co zjeść na dobry humor?
Dieta antydepresyjna. Nie każdego jesienna i zimowa aura napawa szczęściem i pozytywną melancholią. Część z nas chłód, deszcz, śnieg i ciężkie zimowe ubrania po prostu męczą. O tym, że trzeba się ciepło ubrać i odpowiednio odżywiać już wiemy. Słoneczna filozofia i ciepłe chwile w domowym zaciszu również pomagają. Ale kiedy na przykład przez dwa tygodnie nie widzisz słońca i już prawie oszalałaś z tęsknoty za nim, a twoje umęczone jestestwo zaczyna popadać w depresję – marsz do kuchni! Alert antydepresyjny.
Lista pokarmów, po które warto sięgać częściej w trudnych momentach i w przypadkach długotrwałego stresu. Szczęśliwa kobieta, to zdrowa kobieta, a zdrowa kobieta wie czego jej mózgowi trzeba, aby uniknąć depresji. Opisane pokarmy są bardzo zdrowe, smaczne i maja doskonały wpływ na zdrowie i urodę. Większość z nich jest wam doskonale znana – warto jednak o nich przypomnieć:
1. Avocado
Avocado to super food dla mózgu, dlatego dieta antydepresyjna powinna je zawierać. Utrzymanie dobrej kondycji układu nerwowego to podstawa w profilaktyce depresji. Avocado jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 wspierające pracę mózgu. Nasz mózg składa się głównie z wody i tłuszczu, dlatego do dobrego funkcjonowania potrzebuje wody i kwasów tłuszczowych, które należy dostarczać regularnie z zewnątrz. Dieta uboga w te tłuszcze stopniowo spowalnia pracę mózgu. Avocado zawiera tryptofan i kwas foliowy: to one regulują pracę układu nerwowego w jego sprawnym funkcjonowaniu. No i oczywiście to podstawa zdrowego odchudzania np. w diecie paleo – kalorii sporo, ale wartości odżywczych jeszcze więcej.
2. Produkty pełnoziarniste
Aby móc się skupić na zadaniach, twój mózg musi być dobrze odżywiony. Jeśli brak mu „paliwa” nawet największa kawa nie sprawi, ze się skoncentrujesz i dasz z siebie 100%. Mózg potrzebuje dobrego źródła energii – najlepszym jej źródłem jest cukier w postaci węglowodanów złożonych. Węglowodany te stopniowo uwalniają energię, zapewniając stały dopływ paliwa d mózgu. Przez to stajesz się odporniejsza na stres i kryzysowe sytuacje. Rak słońca i chłód stają się niegroźne. Wspomagają wydzielanie serotoniny, czyli hormonu „dobrego samopoczucia”. Jeśli jego poziom utrzymuje się w normie – nasz nastrój jest pozytywny i przede wszystkim stabilny, nasze ciało i umysł stają się odprężone. Węglowodany złożone dostarczymy do organizmu wraz z pieczywem pełnoziarnistym, makaronami razowymi, płatkami, otrębami, kaszami – im więcej pełnego ziarna, tym lepiej dla naszej diety antydepresyjnej.
3. Orzechy – zwłaszcza włoskie
Pamiętaj o nich, bo to one poprawiają i utrzymują w dobrej kondycji twoją pamięć. To źródło białka, błonnika, antyoksydantów, witamin i minerałów. Orzechy te należą do najbogatszych źródeł roślinnych omega-3. Wskazane w stanach wzmożonego wysiłku umysłowego, w czasie intensywnej pracy – jak teraz gdzie w wielu firmach dopina się plany. Dzięki temu wspierają ogólny stan zdrowia mózgu. Kwasy tłuszczowe to ważne tworzywo błon komórkowych, tkanki mózgowej i nerwowej. Wielofunkcyjne – zarówno do owsianki na słodko jak i jako… niesamowita panierka do ryby!
4. Woda
Na gorszy, kryzysowy nastrój znakomita będzie po prostu woda. Szklanka wody jest dobra na ochłonięcie, ciepła woda dodatkowo odpręży od środka, ale nie tylko o to chodzi. Zaletą picia wody jest to, że poprawia krążenie krwi. Dobre krążenie jest potrzebne nie tylko organom, ale także prawidłowemu działaniu mięśni i nerwów. Woda przeciwdziała depresji, bo utrzymuje zdrowy system nerwowy poprzez wypłukiwanie złogów tłuszczu wokół niego.
5. Nasiona
Podobnie jak produkty pełnoziarniste i orzechy, nasiona są cenne w przypadku kłopotów z dobrym samopoczuciem jesienią i zimą. Witamina B, w którą są bogate, niweluje problemy z pamięcią i koncentracją, wahania nastroju, zawroty głowy, problemy ze snem, uczucie zmęczenia. Prawidłowy poziom witaminy B pomaga zmniejszać objawy depresji. Dieta antydepresyjna powinna uwzględniać dużą ilość nasion z wielu powodów. Wiedzieliście, że dynia reguluje sen? Jej nasiona są bogate w L-tryptofan, aminokwas, który jest prekursorem melatoniny, wspierającej zdrowy sen i nocną regenerację organizmu.
6. Gorzka czekolada
Dlaczego gorzka, a nie ciemna? Bo wskazana wysoka zawartość kakao i niewielka albo znikoma zawartość cukru to podstawa jej dobroczynnego działania. Niech sobie będzie gorzka. Prawdziwa ciemna czekolada z dużą ilością kakao, pomaga łagodzić objawy stresu, bo jest bogata w przeciwutleniacze, a zawarty w niej magnez zwiększa wydolność psychiczną. Poprawisz nią też jakość snu. Ciemna czekolada zwiększa ilość endorfin i serotoniny. No i magnez oczywiście.
7. Jagody
W owocach jagodowych np. borówkach, malinach, jeżynach, jagodach itp. występuje duża ilość witaminy C i żelaza, których niedobór powoduje uczucie zmęczenia, znużenia. Owoce (nie tylko jagodowe) bogate są także w antyoksydanty, witaminy i minerały, które nie tylko wpływają na wydajność organizmu, ale wzmacniają odporność. Owoce jagodowe będą najtrudniejsze do zdobycia o tej porze. Do dyspozycji mamy przetwory bądź suszone – a tu już musisz mieć wgląd w to jak były suszone i czy proces obróbki nie zniszczył ich właściwości odżywczych. Doskonale łagodzą skutki długotrwałego stresu, który w konsekwencji może prowadzić do osłabienia psychicznego, w tym nawet depresji.
7. Łosoś
Dieta poprawiająca humor i zapobiegająca depresji powinna być uboga w tłuszcze zwierzęce. Nie powinniśmy eliminować natomiast tłuszczów pochodzących z roślin oraz ryb, dostarczających kwasów omega-3 i 6; regulujących działanie układu nerwowego. Wykazano bowiem, że dieta bogata w oleje roślinne, ryby, warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste: przeciwdziała depresji. Łosoś jest bogaty w cynk i wapń, niezbędne do prawidłowej pracy komórek nerwowych. Cynk odpowiada za sprawne przewodzenie bodźców pomiędzy komórkami nerwowymi.
8. Zielone liściaste części roślin oraz warzywa strączkowe
Zielone i strączkowe warzywa takie jak szpinak, brokuły, fasolka, jarmuż, brukselka czy sałata oraz fasola,ciecierzyca,cieciorka – są bogate w kwas foliowy oraz selen. Niedobór kwasu foliowego i selenu może przyczynić się do obniżenia poziomu serotoniny w mózgu. Wpływają zbawiennie na układ nerwowy, łagodzą uczucie zmęczenia, niwelują skutki stresu. Jeśli jest ich zbyt mało w organizmie, mogą nasilać się stany lękowe nadpobudliwość, agresja, spadek nastroju. Te czynniki przyczyniają się do rozwoju depresji. Fasola i inne warzywa strączkowe pomagają utrzymywać w organizmie prawidłowy poziom witaminy B, a w konsekwencji zmniejszać objawy depresji. Ziarna zawierają selen, którego związki zmniejszają toksyczność metali ciężkich takich jak: ołów, kadm, arsen, rtęć dla organizmu. Selen odgrywa ważną rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych w ośrodkowym układzie nerwowym, podnosi także nastrój.
A może by ta dzień z menu na podstawie powyższych składników? Dieta antydepresyjna na tydzień, albo na zawsze. Ciekawe wyzwanie. Oczywiście ich działanie nie objawia się nagle, a skuteczność polega na tym, aby utrzymać i dbać o odpowiedni poziom składników odżywczych w diecie na stałe. Z drugiej jednak strony świadomość troski o nasze ciało i umysł to ogromna nagroda. Tak ważne jest dla nas aby to co jemy i jak to na nas wpływa wyrażało troskę o zdrowie nasze i najbliższych.
Opracowanie – Magdalena Tatar
Źródła – www.stres.zdrowi.com.pl, www.mojapsychologia.pl, www.fitandeasy.pl
jak dla mnie najlepsza jest chyba czekolada. wszystko jedno jaka, byle mi smakowała 😛 chociaż wiem, że nie jest to pewnie najzdrowsza opcja.
Czekolada obowiązkowo 🙂
Cokolwiek zjem i pooprawia mi się humor 🙂 Choć zdrowiej jednak korzystać z tej listy 🙂