Zimowa dieta pełna witamin
Ostatnie tygodnie zimy to najtrudniejszy czas dla Twojego organizmu. Brak witamin i składników mineralnych w zimowej diecie obniża odporność. Ważne jest wzbogacanie menu o produkty, które bogate są w niezbędne mikro i makroelementy.
Brak różnorodnych, świeżych warzyw i owoców, a tym samym niedobór witamin i minerałów, skutkuje obniżeniem odporności i złym samopoczuciem. Wybierając odpowiednie produkty, wzmocnisz organizm jeszcze przed nadejściem wiosny. Mgr inż. Agnieszka Jagodzińska, dietetyk z Centrum Medycznego Falck podpowiada, które produkty koniecznie powinny znaleźć się na twoim talerzu.
Do naszej diety warto wprowadzić na przykład na rzepę. W tym produkcie znajdziemy między innymi potas, wapń, fosfor, magnez, witaminy z grupy B i prowitaminę A. Wielu Polaków nadal jej nie docenia, choć jest źródłem wspomnianych składników odżywczych. Rzepę można jeść samą, ale jest również doskonałym uzupełnieniem sałatek. Jej regularne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia stanów zapalnych stawów.
Odporność wzmocnisz dzięki burakom bogatym w antocyjany. Substancje te mają również działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. Dodatkowo, buraki zawierają inne przeciwutleniacze, które są ważne między innymi dla układu krwionośnego. Możesz je ugotować lub upiec i podać jako dodatek do obiadu lub składnik sałatki.
Sięgając po zielone warzywa liściowe uzupełnisz niedobory kwasu foliowego. Jego prawidłowy poziom jest ważny dla wszystkich komórek organizmu – reguluje ich wzrost i funkcjonowanie. Innymi warzywami po które warto sięgać są rośliny strączkowe i ich nasiona. Groch, fasola, ciecierzyca i soczewica są bogate w białko i skrobię, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem na długo zaspokajają głód.
Pamiętaj o kapuście – zawiera wapń, magnez i potas. Wzmacnia organizm, a dzięki zawartości siarki wpływa pozytywnie na włosy i paznokcie. Do swojego menu możesz włączyć zarówno odmianę białą, jak i czerwoną. Kapustą jest również jarmuż, który także zawiera witaminy K i C oraz działa przeciwzapalnie. Kapusta kiszona to też doskonały wybór – zawiera jeszcze więcej witaminy C niż świeża oraz działa jak naturalny antybiotyk. Zimą witaminę C znajdziesz również w produktach takich jak papryka i cytrusy.
W okresie zimy i wczesnej wiosny warto również korzystać z produktów mrożonych, gdyż zachowują one większość walorów odżywczych oraz smakowych, jak również pozwalają znacznie urozmaicić nasz jadłospis.
Jeżeli twój stan zdrowia cię niepokoi, to wykonaj badania kontrolne i sprawdź, czy w twoim organizmie nie ma znaczących niedoborów witamin, mikro i makroelementów. Skontaktuj się z lekarzem i dietetykiem w celu otrzymania porady – nie należy rozpoczynać od samodzielnego stosowania suplementów diety, zazwyczaj zmiana diety jest wystarczająca.
Aby w pełni znać stan swojego zdrowia skorzystaj z bezpłatnych konsultacji dietetyka. Skontroluj swój stan zdrowia po zimie – sprawdź pakiety badań, jakie możesz wykonać.
Ja bardzo lubię koktajle owocowo-warzywne, są świetnym źródłem witamin 🙂 Moim ulubionym jest zielony: jarmuż-banan.
O – fajny. Jarmuż znałam z kiwi i jabłkiem. Z bananem pewnie bardziej pożywny 🙂
Ostatnio odkryłam rewelacyjne śniadanie – jajecznica ze szpinakiem, płatkami jaglanymi i siemieniem lnianym… samo zdrowie na talerzu. Na szczęście za chwilkę będzie już wiosna, która bardziej sprzyja jedzeniu warzyw, według mnie, niż zimne pory roku 🙂
Dokładnie, warzywa liściaste i kapusta oraz kiszonki, to najlepsze źródło witamin o tej porze roku. Trzeba jednak uważać, by zbyt szybko nie skusić się na wiosenne „nowalijki”, bo te pierwsze i jeszcze z niewiadomego źródła nie mają zbyt wiele wspólnego z prawdziwymi nowalijkami.
U nas na śniadanie w trochę egzotycznej wersji – biała kasza gryczana na mleku kokosowym z ananasem na ciepło z cynamonem i kardamonem – pycha 🙂
Ja już tylko na wiosnę czekam….
Smoothies goszczą w mojej diecie zawsze i wszędzie 🙂